Groninger poffert

Poffert is een heerlijk ouderwets gerecht. Het mooie hiervan is, dat je het zonder een oven kunt maken. Gewoon met een poffertpan in een pan met kokend water en een beetje geduld. Daarna kan het smullen beginnen.

 

400 gr zelfrijzend bakmeel
100 gr suiker
150 gr rozijnen
150 gr krenten
300 ml melk
2 theelepel zout
2 eieren
50 gr boter
50 gr citroenrasp
paneermeel en boter om de poffertpan in te vetten

Rozijnen en krenten goed wassen en dan even afdrogen.
Poffertpan invetten en dan de binnenkant bestrooien met paneermeel.

Het zelfrijzend bakmeel in een kom doen en vervolgens in het midden een kuiltje maken. Doe hierin de eieren en de melk.
Even goed doorkneden/roeren en dan de boter, krenten, rozijnen, suiker, zout en citroenrasp toevoegen en dit alles er goed doorheen mengen.

Het beslag/deeg in de poffertpan storten en deze dan afsluiten met het bijbehorende deksel.
Doe heet water in een ruime pan en zet hierin de poffertpan. Zorg dat het water net onder de dekselrand blijft.
Nu het geheel aan de kook brengen en dan op een iets lager vuur de poffert gaar koken in 1.5 tot 2 uur.
Indien het waterniveau te ver gaat zakken, kunt u dit met heet water bijvullen.
De poffert is heerlijk met gesmolten (room)boter en/of stroop

Eén gedachte over “Groninger poffert

Geef een reactie